Skip to content
Home » Din livadă » Prăjitură cu dulceață de cireșe amare și bezea

Prăjitură cu dulceață de cireșe amare și bezea

    O rețetă simplă și rapidă, dar deloc banală. Ideală pentru diminețile de weekend alături de o cană de cafea. Dulceața de cireșe amare transformă orice rețetă într-un răsfăț. Iată lista ingredientelor pentru prajitura cu dulceață de cireșe amare și bezea.

    INGREDIENTE

    • 450 gr făină
    • 200 gr unt
    • 300 gr zahăr
    • 4 ouă
    • 70 gr de smântână
    • 1 borcan de dulceață de cireșe amare (345 gr)
    • coaja rasă de lamaie și/sau portocală
    • 1 praf de sare
    • 1 strop de praf de copt
    • extract de vanilie sau altă aromă, în funcție de preferințe
    • 1 mână de nuci
    • 1 mână de fulgi de migdale

    PREGĂTIREA ALUATULUI

    În primul rând, am amestecat următoarele ingrediente: făina, untul rece, praful de cop, praful de sare, coaja de lămâie/portocală și jumătate din cantitatea de zahăr (150 gr). Toate acestea se amestecă până cand consistența este similară cu a nisipului. Seamană cu un blat de tartă.

    Ulterior, peste amestecul obținut mai devreme adăugăm, smântâna, vanilia și cele 4 gălbenușuri de la ouă. Punem de-o parte albușurile. Acum totul se frământă rapid până când se obține o bilă de aluat. Eu am pus și un strop de lapte întrucât bila nu se lega (nu mai mult de o lingură). Este important ca laptele să fie rece, și la fel ca la tartă, daca alegi să frămânți la mână (noi așa am procedat) trebuie frământat foarte repede. Nu vrem ca untul să se topească și totul să devină lipicios. Odată închegată bila de aluat, se dă la rece până se întărește.

    După vreo 30 de minute am scos de la rece aluatul și l-am intins (direct pe hârtia de copt), cam 20×30 asta fiind tava pe care am folosit-o. Date fiind dimensiunile tăvii, blatul avea cam 1.5 cm înălțime.

    Cât am aranjat blatul în tavă am pus cuptorul la încins. Cuptorul electric l-am setat la 200 de grade și am pornit rezistențele de sus și jos, fără ventilator. Blatul se lasă la copt cam 20 de minute, ideea e să se rumenească pe deasupra. Am redus temperatura la 180 de grade înainte de a-l introduce în cuptor.

    PREPARAREA BEZELEI

    Cât blatul a stat la rumenit am pregătit bezeaua. Am folosit cele 4 albușuri și 150 de gr de zahăr. Le-am bătut spumă. Am bătut albușurile bine, apoi, treptat, am adăugat zahărul și am continuat cu mixerul până când zahărul s-a topit. Noi am folosit zahăr brun pentru gătiti. Astfel, atât bezeaua cât și blatul au o culoare mai închisa, un gust mai intens și au ieșit mai puțin dulci decât dacă am fi folosit zahăr alb.

    Am scos blatul rumenit din cuptor, am întins dulceața de cireșe amare pe toată suprafața. Apoi am adăugat bezeaua. Peste bezea am presărat nucă și fulgi de migdale. Am ales să punem nucă pe o jumătate din prăjitură și fulgi de migdale pe cealaltă jumătate.

    Am redus temperatura cuptorului la 160-170 de grade celsius și am mai lăsat la copt pentru încă 20 de minute. La fel, am folosit doar rezistențele de sus și de jos, fără ventilator.

    Vrei să încerci și tu dulceața noastră de cireșe amare? Dulceață de cireșe amare produsă artizanal în cantități mici. Este ambalată în borcane de 345gr. Contactează-ne.

    Prăjitură cu dulceață de cireșe amare și bezea