Skip to content
Home » Din livadă » Tratamentele și igiena pomicolă de iarnă

Tratamentele și igiena pomicolă de iarnă

    igiena pomicola de iarna

    Tratamentele și igiena pomicolă de iarnă au ca scop distrugerea insectelor și a larvelor care își petrec iarna în crăpăturile scoarței pomilor, a ouălor depuse pe ramuri, a ciupercilor parazite din scoarță și muguri, a mușchilor și lichenilor în care se adăpostesc dăunătorii.

    Din punct de vedere tehnic, la aplicarea tratamentelor de iarnă trebuie respectate următoarele condiții:

    • Se execute anterior lucrările de igienă pomicolă.
    • Stropirile se efectuează pe timp liniștit. Asta înseamnă că nu vom stropi pomii pe ploaie sau când sunt acoperiți cu polei, zăpada ori rouă în exces.
    • Stropirile sunt făcute doar la temperaturi pozitive (peste 0°C). Altfel, soluția poate să înghețe pe pomi sau în aparat.
    • Soluția trebuie pulverizată cât mai fin și uniform. Ideal este ca întreaga tulpină să fie îmbăiată fără să rămână porțiuni nestropite.
    • Stropirea se realizează sub forma unui plus +. Începem din partea cea mai înaltă spre partea inferioară a pomului. Apoi, de la mijlocul spre periferia coroanei.
    • Se vor respecta riguros concentrația și doza pentru soluțiile folosite.
    Ce înseamnă igiena pomicolă?
    • Eliminarea ramurilor bolnave sau rupte.
    • Strângerea frunzelor și fructelor căzute sau mumifiate ca urmare a moniliozei și reciclarea/aruncarea lor (noi le folosim la focurile de tabără din cadrul evenimentelor din livadă).
    • Atenție la rozătoare. În apropierea iernii acestea sapă galerii în zona rădăcinilor pe care le rod. Astfel, pomii ajung sa fie slăbiți sau chiar distruși.
    • Dacă livada nu este împrejmuită, tulpinile pomilor fructiferi pot fi protejate (mai ales pomii tineri) împotriva rozătoarele și cervidelor (erbivore rumegătoare) prin fixarea în jurul tulpinilor de plase cilindrice sau tuburi din materiale rezistente. Acestea pot fi procurate din magazinele de bricolaj.

    Care sunt stropirile necesare tratementului de iarnă în exploatația pomicolă?

    Tratamentul de iarnă este obligatoriu, având un rol esențial în menținerea stării de sănătate a pomilor fructiferi.

    Se aplică un tratament cu sulfat de cupru 3% (300gr/10l apă) și uree 5% (500gr/10l apă) când 50% din frunze s-au scuturat.

    Rolul cuprului

    Cuprul din soluție va distruge agenții patogeni aflați pe tulpinile pomilor fructiferi. Vor fi distruse astfel formele de iernare ale patogenilor, prin reducerea rezervei de boală de pe tulpină.

    Soluția de cupru va inunda crăpăturile și spațiile rugoase ale pomilor fructiferi mai bătrâni, eliminând bolile și dăunătorii ascunși. Tulpinile vor fi aproape sterilizate de boli precum: monilioza, bășicarea frunzelor, rapăn, ciuruirea frunzelor. Pe lângă reducerea rezervei de boli, cuprul va distruge algele sau mușchii care s-au dezvoltat mai ales pe pomii fructiferi mai bătrâni.

    Rolul ureei

    Ureea ajută la descompunerea rapidă a frunzelor și mineralizarea lor. Astfel se reducem semnificativ numărul de spori de ciuperci care supraviețuiesc pe frunzele căzute până în primăvară.

    Atenție!

    • Sulfatul de cupru fără neutralizare se folosește doar în perioada de repaus vegetativ fiind o soluție acidă care în timpul vegetației poate arde frunzele, lăstarii și fructele.
    • Pentru piersic, nectarin, migdal și viță de vie cantitățile se înjumătățesc (150gr/10l apă sulfat de cupru) și (250gr/10l apă uree)