Sari la conținut
Home » Din livadă » Văruirea pomilor fructiferi

Văruirea pomilor fructiferi

    varuirea pomilor

    Văruirea pomilor este un subiect de care noi ne-am lovit de-a lungul timpului, iar părerile sunt împărțite. De ce se văruiesc pomii și când se văruiesc pomii sunt întrebări care au mai multe răspunsuri.

    Beneficiile văruitului

    Indiferent de sezon, văruitul are beneficiile lui:

    • Culoarea deschisă a trunchiului va reflecta razele soarelui. Acest lucru va amâna momentul plecării în vegetație. Vă amintiți probabil discuția din articolul anterior despre soiurile termofile care au un necesar de frig mai scăzut și care pot fi păcălite de vremea caldă din ianuarie-februarie.
    • Întrucât trunchiul vopsit va reflecta soarele, pomul are parte de o protecție sporită în sensul în care nu există riscul ca vasele ce transportă seva să se spargă. Acest fenomen poate să apară atât în zilele de iarnă ori primăvara devreme când sunt temperaturi blânde pe timp de zi urmate de temperaturi negative pe timp de noapte. Seva este pusă în mișcare de creșterea temperaturii mai repede în cazul pomilor ale căror trunchiuri sunt nevăruite. În timp, acest lucru va duce la degradarea scoarței (crăpături, uscare etc.).
    • Ajută la igienizarea pomilor.
    • Oferă un aspect estetic plăcut.
    De avut în vedere

    Văruirea pomilor se face toamna sau primăvara. Indiferent de sezon, sunt câteva lucruri de care trebuie să ținem seama.

    • Un lucru important de luat în considerare în ambele scenarii sunt condițiile meteo. Perioada aleasă pentru văruirea pomilor trebuie să aibă temperaturi blânde și să nu fie precipitații. Dacă sunt temperaturi negative varul poate îngheța pe trunchiul pomilor, afectând astfel scoarța, iar precipitațiile spală soluția, iar efortul a fost în van.
    • Încercați pe cât posibil să văruiți pomii în prima parte a zilei, astfel vor avea timp să se usuce până la apus.
    • Se recomandă văruirea pomilor maturi, nu și a celor tineri.
    • Este important să curățați scoarța pomului de mușchi sau licheni înainte de văruire.
    Cum am procedat noi?

    Noi considerăm că toamna este anotimpul potrivit întrucât lucrarea oferă un grad de protecție sporit peste iarnă. Acest lucru este esențial mai ales în condițiile climatice actuale când întâlnim diferențe de temperatură relativ mari zi-noapte. Cu toate acestea, nu am apucat să îi văruim în toamnă, motiv pentru care am profitat de zilele călduroase din această perioadă.

    Am folosit o emulsie de var stins și sulfat de cupru. La 3 kg de var stins am folosit 1 kg de sulfat de cupru iar restul până la 10 kg am completat cu apă. Imaginea arată o culoare albăstruie a amestecului deoarece soluția era proaspătă, după uscare culoarea s-a deschis.

     În concluzie, văruirea pomilor nu va oferi doar un aspect plăcut grădinii, ci va proteja și pomii.