Skip to content
Home » Din livadă » Potrivirea șeii pentru cal (saddle fitting)

Potrivirea șeii pentru cal (saddle fitting)

    potrivirea seii

    Șeile diferă din numeroase puncte de vedere, precum lungimea și lățimea scheletului, suprafața cu umplutură sau unghiul de deschidere a arcadei. Potrivirea șeii (saddle fitting) este esențială pentru bunăstarea și performanțele calului tău.

    Poate ca s-a întâmplat până acum să vezi cai care prezentau răni la nivelul spatelui sau al greabănului, atrofie musculară, ori cai care ciulesc, mușcă sau se agită atunci când le este pusă șaua. Ceea ce vedem sunt doar simptomele unor probleme cauzate de o șa nepotrivită.

    Simptomele unei șei nepotrivite

    Au fost efectuate numeroase studii care au demonstrat faptul că o șa nepotrivită poate cauza dureri de spate care duc la scăderea performanței calului (Kotschwar et al, 2010). De asemenea, nepotrivirea șeii poate cauza tensiuni la nivelul musculaturii care vor afecta elasticitatea spatelui calului (Harman, 1995a, b, c; Harman, 1997; Harman, 1999; Jeffcott et al, 1999; Meschan et al, 2007). În plus, a fost demonstrat faptul că pot apărea momente de desincronizare între mișcarea călărețului și a calului atunci când folosim o șa nepotrivită calulu (Fruhwirth et al, 2002).

    Atunci când șaua este nepotrivită, Fruhwirth et al (2002), în cadrul unui studiu care a folosit senzori amplasați la nivelul spatelui cabalinei, a demonstrat faptul că la pas presiunea resimțită de cal este egală cu greutatea călărețului. La trap, lucrurile stau diferit, calul resimte de două ori forța resimțită la pas (Jeffcott et al, 1999).

    Efectele unei șei prea înguste ori prea largi

    O șa prea îngustă pentru un cal nu va putea fi așezată cu șezutul șeii paralel cu spatele calului. Dacă șaua este prea îngustă, aceasta se va lasă pe spate. Acest lucru va face ca greutatea călărețului (centrul de presiune) să se mute spre spatele șeii în loc să fie distribuită uniform. O șa care nu stă paralel cu spatele calului va fi și mai puțin stabilă pentru călăreț.

    Imaginea alăturată indică zonele de presiune generate de o șa prea îngustă.

    saddle fitter Romania
    Meschan et al (2010)

    Pe de altă parte, dacă șaua este prea largă, scheletul șeii nu va ajuta al distribuirea uniformă a greutății călărețului deaorece zonele de presiune generate de șa vor fi foarte aproape de coloana vertebrală a cabalinei. Astfel, aceasta va fi cea care va prelua cea mai mare parte din greutate, care, oricum va fi localizată fix sub șezuta călărețului.

    Imaginea alăturată indică zonele de presiune generate de o șa prea largă.

    saddle fitter Romania
    Meschan et al (2010)

    Nu trebuie să cumperi o altă șa dacă cea pe care o ai acum nu se potrivește calului tău

    De cele mai multe ori șaua se poate ajusta și poate fi personalizată pentru spatele calului tău. Poate că mulți dintre noi (inclusiv eu) nu ne permitem o șa făcută la comandă pentru calul nostru și cumpărăm o șa folosită. Nimic greșit. Sunt două lucruri de care ar trebui să ținem cont când facem acest lucru.

    1. Șaua nu trebuie să fie prea îngustă sau prea largă pentru cal
    2. Lungimea șeii nu trebuie să depășească ultima vertebră a calului

    Apoi, de aici, lucrurile pot fi ajustate. Însă, nu oricine poate ajusta o șa. Este nevoie de o persoană calificată care are cunoștințe despre structura unei șei și, cel mai important, anatomia calului. Mirela Feneș, saddle fitter, ajută propriterii de cai să-și ajute caii ofrindu-le o șa ajustată pe nevoile lor. Mirela ne-a ajutat și pe noi să ne corectăm șeile și ne-a răspuns la toate curiozitățile legate de saddle fitting. În cele ce urmează lăsăm un scurt interviu cu Mirela.

    Întrebare: Spune-ne câte ceva despre tine. Cum ai ajuns la saddle fitting și ce înseamnă saddle fitting pentru tine?

    Prima dată am auzit termenul de saddle fitting în Olanda. În 2010. Mă mutasem deja acolo, am început să i-au lecții serioase de echitație și la centrul respectiv venea cineva să verifice șeile. Pentru mine a fost WOW! Până atunci credeam că iei o șa, o pui pe cal .. și asta e. M-a fascinat toată povestea asta. Și a fost și un clic cu Martine, femeia care făcea saddle fitting în zonă. Am început să o ajut și am decis că îmi place și ca vreau să învăț mai multe.

    Așa că m-am înscris la cursul de Saddle Fitting organizat sub egida The Society of Master Saddlers din Anglia. Cursul a fost organizat in Olanda, în olandeză 😅…toți profesorii au cam avut emoții pentru mine la partea teoretică din cauza limbii. Dar am luat examenul fără probleme. Și așa a început. În 2015 am creat Feneș Zadels și ofeream servicii de saddle fitting și vânzări de șei făcute exact pe mărimea calului și nevoile călărețului.

    Întrebare: Cât de des ar trebui să ajustăm o șa?

    O șa ar trebui verificată cel puțin o dată la 6 luni. Calul, și mai ales spatele lui, mușchii, forma, sunt în continuă schimbare. Câteodată apar și în 1-2 luni schimbări majore.

    Întrebare: La ce interval de timp ar trebui să ne gândim să înlocuim complet umplutura șeii?

    Cel puțin o dată la 2-3 ani. Asta la șeile umplute cu lână. Lâna se tasează, își pierde puterea de absorbție a șocurilor, poate crea puncte mari de presiune și disconfort. Imaginați-vă o șosetă uzată sau găurită cât disconfort, răni, bătături poate crea dacă mergeți mult cu ea așa.

    Întrebare: De ce ar trebui să ținem cont atunci când ne alegem o șa?

    În primul rând să se potrivească pe cal, normal😊.

    După aceea, ar trebui ținut cont de cea ce vreți să faceți, ce disciplină și în ce fel de șa vă simțiți bine. De asta e important să aveți șansa să testați mai multe șei. Și confortul călărețului e foarte important. Dacă tu nu stai bine în șa, incomodezi și calul.

    Întrebare: Cum te pot contacta cei interesați de serviciile tale?

    Zic nu, pentru că noi adaptăm șaua și umplutura șeii la spatele calului respectiv. Ar fii ideal ca o șa să fie folosită doar pe calul respectiv. Însă, în realitate trebuie să găsim alternative ca o șa să poată fi pusă pe mai mulți cai, cum ar fi o blăniță, un pad etc.

    Întrebare: Cum te pot contacta cei interesați de serviciile tale?

    Cel mai ușor pentru mine e pe WhatsApp (0746037363), email ([email protected]) sau Facebook. În curând voi avea și o pagină pe Facebook dedicată și o pagină web.

    Mai jos se regăsesc câteva imagini din interiorul unei șei uzate readusă la viață de către Mirela.

    Surse

    Fruhwirth, B. (2004) Evaluierung der Druckverteilung unter dem englischen Sattel in verschiedenen Gangarten mit und ohne Reiter. Doctoral theses, Veterinary University of Vienna.

    Harman, J.C. (1995a) Practical saddle fitting, part 1. The Equine Athlete, 8, 12–13.

    Harman, J.C. (1995) Practical saddle fitting, part 2. The Equine Athlete, 8, 14–17.

    Harman, J.C. (1995c) Practical saddle fitting, part 3. The Equine Athlete, 8, 17–19.

    Harman, J.C., (1997) Measurements of the pressures exerted by saddles on the horses’ back using a computerized pressure measuring device. Pferdeheilkunde, 13, 129–134.

    Harman, J.C. (1999) Tack and saddle fit. In: Turner, S., Haussler, K.K. (Eds.), Veterinary Clinics of North American Equine Practice: Back Problems, 15. W.B. Saunders Company, Philadelphia, London, Toronto, Montreal, Sydney, Tokyo, 247–261.

    Jeffcott, L.B., Holmes, M.A., Townsend, H.G.G. (1999) Validity of saddle pressure measurements using force-sensing array technology preliminary studies. The Veterinary Journal, 158, 113–119.

    Kotschwar, A.B., Baltacis, A., Peham, C. (2010) The influence of different saddle pads on force and pressure changes beneath saddles with excessively wide trees. The Veterinary Journal, 184, 322–325.

    Meschan, E.M., Peham, C., Schobesberger, H., Licka, T.F. (2007) The influence of the width of the saddle tree on the forces and the pressure distribution under the saddle. The Veterinary Journal, 173, 578–584.