Tăierile de întreținere sunt operații ce se pot executa în perioada de repaus vegetativ, dar pot fi executate și în perioada de vegetație. Acestea din urmă sunt cunoscute sub denumirea de tăieri în verde.
Coroana pomilor, odată formată, trebuie întreținută în continuare pentru a preveni îndesirea ei și alte fenomene negative, precum:
- alungirea excesivă a șarpantelor și subșarpantelor (ramuri principale ce formează scheletul pomului fructifer)
- arcuirea și degarnisirea (dispariția ramurilor de rod sau a mugurilor de rod)
- apariția alternanței de rodire (un an cu rod bogat urmat de un an slab)
- deprecierea calitativă a recoltelor
- intrarea prematură a pomilor în declin
În mod obișnuit, coroana se îndesește prin faptul că în fiecare an se formează o nouă generație de lăstari. Pe măsură ce numărul acestor lăstari crește, vigoarea lor scade. Astfel, la un moment dat (în perioada de plină producție) se ajunge la egalizarea creșterilor vegetative cu cele de rod, apărând numeroase rozete (rozete de frunze).
În plus, lăstarii de vigoare slabă se diferențiază de lăstarii de vigoare puternică prin muguri florali care vor rezulta inflorescențe și flori debile (flori de calitate inferioară, firave, lipsite de rezistență), care dau fructe mici, predispuse la cădere fiziologică (avortarea florilor sau căderea naturală a florilor sau fructelor slab dezvoltate, selecție naturală).
Nu în ultimul rând, la pomii netăiați, fenomenul de „migrare“ a rodului spre părțile periferice ale coroanei decurge în ritm intens. De asemenea, durata medie de viață a formațiunilor fructifere este mai redusă, comparativ cu pomii tăiați.
Aplicarea tratamentelor fitosanitare
După tăierile de întreținere și fructificare din primăvară se va aplica tratamentul fitosanitar necesar. Mai precis, se vor folosi soluții pe baza de cupru (Funguran, Champ etc.).
Atenție! Se va evita folosirea sulfatului de cupru în concentrație de 98% deoarece acesta se aplică la începutul perioadei de repaus vegetativ. Altfel, mugurii floriferi care se pregătesc de intrarea în vegetație vor fi arși de această soluție. La 10-14 zile de la aplicarea tratamentului menționat mai sus, se va aplica cel de-al doilea tratament constând în ulei horticol și insecticid. Acestea se vor aplica la dezmugurit. Atunci când apar urechiușele verzi. Aplicăm acest tratament pentru combaterea formelor hibernante de dăunători, precum păduchele de San Jose, acarieni, afide etc.