Alegeri în viaţă

      Să trăieşti în altă parte e frumos, amuzant, interesant, o provocare, dar te roade uşor- uşor. Până acum nu am înţeles care e problema cu oamenii aceştia care au reuşit să îşi facă o viaţă în altă parte, de ce mereu vor să se întoarcă.
     Nu e vorba de patriotism. În Europa asta e deja o chestiune bătrânicioasă. E vorba de ceea ce au lăsat în urmă- familie, prieteni, cunoştinţe. Oricât ar vrea nu pot aduce totul în noua lor casă, nu pot plimba fericirea completa în noile lor maşini. Nu pot decât să spere la un mai bine.
     Acest mai bine, de multe ori ascuns în materialism, nu e decât o altă formă de a spune mi-e dor. Căci nu contează cât de mare e comunitate minorităţii de care aparţii, membrii ei nu sunt familia ta, prietenii tăi de încredere- sunt în cel mai bun caz cunoştinţe prietenoase sau amici.
image
      Aşa că chestiunea cu adevărat importantă atunci când decizi să te muţi într-o altă ţară şi să o iei de la capăt, chiar şi pe o perioadă determinată, nu este dacă te vei putea adapta la o societate diferită, dacă îţi vei păstra identitatea naţională sau dacă eşti capabil să îţi urmezi visele ci dacă poţi renunţa/ lăsa de o parte ceea ce aveai în ţară.
Poate părea uşor, dar pentru mulţi acest compromis pentru un viitor diferit îşi schimbă nuanţa, transformându-se în sacrificiu.
Întrebarea devine: este posibil să începi din nou fară să fii legat de ceea ce până ieri era prezent?

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *