6%

Ai trăit vreodată într-un cămin studenţesc?

Eu da, din fericire am fost una din norocoşii care au avut şansa asta. Cei 2 ani petrecuţi în Grozăveşti D au fost o experienţă de neuitat: comunitate frumoasă, prieteni, ieşiri la iarbă verde, etc. piperate cu ocazionalul gândac văzut pe hol, grupurile sanitare puţine, mucegaiul din băi, liftul permanent stricat, ş.a.m.d.

Camerele sunt mici. 2 persoane stau într-o camera de 4 pe 4m, cu 2 paturi, un birou, 2 scaune, o chiuveta si o oglindă, iar cu ajutorul lui mami şi tati mai aduc un frigider, o plită sau/şi un cuptor cu microunde. Toate lucrurile astea înghesuite mai că îţi dau claustrofobie.

Mâncatul la cantină (cantine ce se împuţinează pe zi ce trece) de 3x pe zi e scump pentru studentul de rând. Pachetul de acasă rămâne masa de bază, căci cu 300 de lei bursa lunară, 150 e regia, 22 netul, trăieşte  cu restul.

Dacă până în aprilie simţeai claustrofobie, atunci când la 7 dimineaţa soarele te trezeşte cu raze încinse pe pielea ta adormită, atunci nu vei mai putea respira de-a dreptul. Toată camera arde, căci temeperatura urcă uşor la 40 şi ceva de grade. Geamuri deschise, draperii trase, ventilatorul astea îti vor oferi doar o briză răcoroasă.

Nu mă înţelegeţi greşit, nu mă plâng, Grozăveşti D e un cămin ok: adminstratora nu vinde locurile în cămin doar ca să supravieţuiască, gândacii nu colindă pretutindeni şi nu sunt admise petreceri până în zori în sesiune ca în alte părţi, dar e loc de mai bine.

Educaţia are nevoie de investiţii. Nu toţi studenţii sunt aşa norocoşi ca mine. Am colegi care stau în alte cămine şi au văruit, au astupat găurile din tavan, au făcut dezinsecţie, au înlocuit geamuri sau au cumpărat saltele şi mobilă caci camerele lor nu aveau mai nimic în ele.

Pe moment zic că pot suporta frigul până la căldură şi căldura până la frig, căci educaţia e cea mai importantă. Dar căminul meu are nevoie de reparaţii: cabinele de duş nu se închid, nu sunt capete de duş, pereţii au igrasie şi mucegai, scările sunt ciobite.

Ştiu că se poate mai bine, dar pentru a asta trebuie să lăsăm comoditatea şi să demonstrăm că Educaţia are nevoie de investiţii, iar eu personal, ca şi ASLS România susţinem 6% pentru Educaţie.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *