5 + motive din cauza cărora nu ești acum în Maroc

Nu știu dacă ai observat lipsa de activitate de pe blog, dar ghici ce? Am fost plecată 1 săptămână juma în  Maroc !!!

Cu toate temerile de rigoare prezentate în detaliu de prieteni/colegi/familie am plecat la drum facând-o pe curajoasa. Au urmat sesiunile lungi și umede de “la revedere & să te întorci cu bine”, ce deveniseră oarecum stranii de parcă se așteptau să nu mă mai vadă niciodată. Au urmat și primele semne de întrebare: sunt o inconștientă? Plec de nebună singură (aka fără un mascul feroce) într-o țară musulmană?

Oricât de curajoasă eram, am zis să nu ignor amenințările pe cât posibil. Acest fapt a condus la a avea cel mai “pestriț” bagaj din viața mea (parcă eram deghizată, dar sigur nu eram din filmul lor) și provizii de 6 sticle de gel antibacterian + 10 pachete de servețele umede antibacteriene.

Bine, doamne că nu aveam bagaj de cală, că cine știe ce mai îmi luam la mine ascultând de fricile celor din jur :)))

Poți să îți închipui că nu am folosit nici măcar juma dintr-o sticluță de gel antibacterian, iar șervețelele, mai precis un pachet din cele 10, le-am folosit să ștergem oglinzile de la mașină sau încălțămintea de praf, și ghici cine s-a întors cu toate cele mai ceva ca o cămiluță cuminte în țară?

Deci să luăm pe rând miturile ce țin turiștii români departe de Maroc:

#1 E periculos!!!!

Să fim serioși. Totul e periculos în lumea asta și iată că eu nu m-am simțit în Europa, așa de safe cum a fost în Maroc. Pe bune. Nu m-am gândit nicio secundă la hoți de buzunare, violatori, ucigași sau cine știe ce alte specimene mai umblă pe străzi.

Femeie fiind, localii evită să te atingă de cele mai multe ori și sunt mega-ultra respectuoși. Am cumpărat o eșarfă pentru un turban, iar domnul de la magazin mi-a înfășurat-o cu atâta grijă în jurul capului încât nicio secundă mână lui nu a făcut contact cu corpul meu.

#2 E murdar!!!

Am luat Marocul la pas, cu mașina, cu barca, cu cămila sau cu autobuzul de la est la vest și nu sunt mai murdari ca noi. Ba, chiar mai mult, nimic nu este aruncat pe jos, nu calci în gumă sau mucuri de țigară. Medinele orașului sau părțile din souk care vând produse perisabile pot fi ușor localizate după izul de putrefacție al tomberoanele din apropiere, însă vorbim de o secțiune mică dintr-o țară foarte mare.

Aș putea spune că Maroc și mâncarea de acolo e mult mai bio și naturală. Oamenii merg în piețe și negociează prețul pe care și-l permit pentru produsele producătorilor locali. Sunt și supermarketuri, dar acelea sunt departe de centru și nu sunt la fel de pline de clienți ca și piețele.

Am mers setată să nu mănânc alimente ce nu au fost preparate termic temeinic înainte, însă nu am rezistat salatei marocaine sau diverselor gustări delicioase pe care le găseai la tot pasul. Pe cuvântul meu de onoare: nu am avut nici cea mai mică indigestie.

*nu am încercat toate tonetele sau toate restaurante din Maroc, nu spun că nu există cazuri nefericite, dar dacă iei câteva pastile preventiv de acasă sau ești atent la felul în care este preparată mâncarea, vei fi ok 🙂

#3 Sunt niște sălbatici!!

Am auzit niște temeri atât de nefondate despre populația Marocului, încât mă întreb dacă lumea confundă țara asta cu triburile din Amazon. Da, sunt oameni diferiți, mulți dintre ei musulmani și da unele femei poartă vălul acela tradițional dar NU sunt teroriști sau maimuțe abia coborâte din copac.

În multe sate sau la periferiile orașelor se poate vedea sărăcia, dar ei nu cerșesc, ci doar muncesc mai mult. Mi se făcea milă de nomazii ce trăiau în deșert în corturi sau în peșteri, dar e alegerea lor să facă asta. E un alt stil de viață și nu obligă pe nimeni să îi urmeze. Oamenii trăiesc din turism, din agrigultură sau din vânzarea fosilelor de trilobiți & other marine creatures pe care le dezgroapă și mai apoi le polizează.

Viața nu e ușoară nicăieri, dar oamenii au maniere. Te vor invita mereu la un ceai și vor împărtăși povești personale dacă ai curajul să pornești o conversație.

#4 N-ai ce să faci acolo!!!

Mda, asta m-a dat pe spate. Domn’le tu întelegi că în 9 zile eu am văzut mai puțin de jumătate din obicetivele turistice principale ale Marocului? Și am reușit această performanță doar pentru că am alergat aproape ca nebuna dintr-un avion/autobuz/mașină/cămilă în altu/a. Mai am cel puțin de planificat o vacanță pentru partea de Nord a Marocului si orașele de pe coastă.

În cele 8 zile am fost în Essaouira, apoi în Marrakech să luăm mașina închiriată, am traversat munții Atlas medii ca să ajungem în Ouarzazate, unde s-a filmat Babel, Gladiatorul, parti din Game of Thrones, Vikings, etc. Am mers off road cu un ghid pe drumul caravenelor spre Merzouga. Ne-am urcat pe cămilele și am plecat spre Erg Chebbi (cele mai înalte dune din deșertul Sahara). Am continuat călătoria cu Les Gorges du Todra (un mega defileu) & Vallee des Roses (o zonă imensă cu trandafiri).

Ne-am odihnit puțin și în 6 ore am traversat Atlașii înalți (3800m) cu Sandero ca să ajungem la Cascadele din Ouzoud. Ne-am plimbat apoi cu barca o perioadă. Pentru ultima parte a sejurului nostru ne-am întors în Marrakech. Acolo m-am minunat în Jardin Majorelle a lui Yves Saint Laurent. M-am simțit ca o prințesă în Bahia Palais. Am făcut poze cu pisici la Saadian Tombs, apoi shopping în Jemaa el Fna.  La final am zburat spre Milano, unde am respirat puțin și final stop București.

OMG, right?

#5 E scump

Multe lucruri sunt scumpe: pantofiorii tăi de firmă, ceasul, new balance, etc. Cu o combinație la low cost dai aproximativ 300 de lei pe biletele de avion. Un meniu de prânz cu 2 feluri de mancare + desert = apx 8 euro, o cola la 0,4ml = 1 euro, un magnet între 50 de cenți și 2 euro, etc. Dacă vrei să mergi în Maroc, poți să economisești ca pentru un concediu în Europa și vei fi ok, serios!

Toată nebunia de 9 zile a costat 700 de euro incluzând cazări, bilete, mancare, ghid, camile, barca, mașina, benzina, etc.

Pot să zic că am dat în Berlin o sumă aproximativă pe 5 zile. Na, prețurile de Europa sunt mai ridicate față de alte colțuri ale lumii.

#6 E departe

Dacă Maroc e departe, atunci ce poți spune de Maldive, New York sau mai știu eu ce alte vise exotice ai tu?

E la o aruncătură de băț de Spania și e chiar o poartă bună de explorat Africa. Este o țară modernă cu dumuri super bine asfaltate. Localnicii vorbesc atât limba lor nativă (berberă), cât și arabă, franceză și/sau spaniolă/engleză. Din punct de vedere arhitectural seamănă binișor cu sudul Spaniei (de unde s-or fi inspirat :))) Recent Maroc a renunțat la pungile de plastic pentru a nu mai polua. Când se va întâmpla și asta în România noastră, oare?

BRD are bancomate peste tot, dacă te face să te simți mai aproape de casă.

Shine bright like a diamond #marrakech #lightson #travelasmuchasyoucan #allofthelights #morrocanstyle

A photo posted by Ruxandra Barbu (@ruxi92) on

#7 Nu am cu cine merge

Te-am convins, nu-i așa?

Păi ai putea shareui acest articol și poate îți convingem prietenii că nu-i cel mai rău loc din lume pentru o vacanță. Promit să răspund la orice întrebare din comentarii și să ajut cu informațiile.

Altă variantă ar fi site-uri de gen travel-buddies.com, care te ajută să găsești un companion cu același stil de travel ca și tine & cu itinerariu asemănător.

Nu ne cunoaștem de mult, dar eu aș mai da o fugă în Maroc, așa că poate facem o “afacere”.

Tu de ce nu ai mers/merge în Maroc?

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *